ABC News’deki habere göre, NASA’nın yaptığı açıklamada, James Webb Uzay Teleskobu’nun yaptığı keşif ile bilim insanlarına Dünya okyanuslarının nasıl oluştuğu konusunda önemli ipuçları sunabilir. Astronomlar Jüpiter ve Mars arasındaki yörüngede yer alan Read Kuyruklu Yıldızı’nın etrafında su buharının varlığını Webb Teleskobu’nun yakın kızılötesi tayfçeker cihazını kullanarak doğruladılar.
NASA’nın açıklamasına göre, yapılan keşif, Jüpiter’in yörüngesinde bulunan daha sıcak Asteroit Kuşağı’nda buz halindeki suyun korunabileceği ve ilk dönemde Dünya’ya düşen asteroitler aracılığıyla Dünya’daki suyun kaynağını oluşturabileceği görüşlerini doğruluyor.
Kuyruklu Yıldızlar Dünya’daki Suyun Kaynağı Olabilir
Yapılan açıklamada, bir yıldızın yakınlarında bulunan suyun gaz halinde olduğu ve Dünya benzeri oluşum aşamasındaki kayalık gezegenlerden ayrıldığı belirtiliyor. Bazı astronomlar, kuyruklu yıldızların Dünya’daki suyun kaynağının olduğunu düşündüğüne dikkat çekiliyor.
Webb Gezegen Bilimi Projesi’nde görevli olan ve çalışmanın yazarlarından olan Dr. Stefanie Milam, “Dünya’mızın evrende yaşam barındıran tek gezegen olduğunu biliyoruz, ancak suyun kökeni hala gizemini koruyor” şeklinde açıklamalarda bulundu.
Dr. Milam, “Güneş Sistemi’ndeki su dağılımının hikayesini anlamak, diğer gezegen sistemlerini ve Dünya benzeri bir gezegenin ev sahipliği yapma potansiyelini anlamamıza yardımcı olacaktır” şeklinde ifadelerini kullandı.
Belirli dönemlerde koma adı verilen hale ve kuyruğunun ortaya çıktığı belirtilen Read Kuyruklu Yıldızı’nın, asteroit kuşağında bulunan bir ana kuşak kuyruklu yıldızı olduğu ifade edildi. 2006 senesinde Michael Read ve diğer iki bilim insanı tarafından kuyruklu yıldızın sınıflandırmasının yapıldığı kaydedildi.
Geleneksel kuyruklu yıldızların, buz halindeki suyun Güneş ışınlarından uzakta korunabileceği bir bölge olan Neptün’ün yörüngesinin ötesinde bulunduğu ve kuyruklarının Güneş’e yaklaştıkça buharlaşan donmuş maddelerden oluştuğu ifade edildi.
Çalışmanın lideri ve Maryland Üniversitesi öğretim üyesi olan astronom Michael Kelley, “Geçmişte ana kuşakta kuyruklu yıldızlara benzer uzay cisimlerini gözlemledik, ancak sadece Webb Teleskobu’nun kesin spektral verileriyle bu görüntülerin su buzu olduğunu kesinlikle söyleyebiliriz” şeklinde açıklamalarda bulundu.
Aynı zamanda, James Webb Uzay Teleskobu’ndan elde edilen ölçümler, 238P/Read Kuyruklu Yıldızı’nda karbondioksit bulunmadığını ortaya koydu.
Araştırmacılar, normal koşullarda bir kuyruklu yıldızın buharlaşabilir maddesinin yaklaşık olarak %10’unun karbondioksitten oluştuğunu belirtti ve Read Kuyruklu Yıldızı’nda bu gazın bulunmamasının, suyun varlığından daha da şaşırtıcı olduğuna dikkat çekti.
Michael Kelley, Read Kuyruklu Yıldızı’nın iki mantıklı açıklaması olabileceğini belirterek, “Asteroit Kuşağı’nda uzun süre kalması, bu açıklamalardan biri olabilir. Karbondioksit, su buzundan daha kolay buharlaşır ve milyarlarca yıl içinde kuyruklu yıldızdan ayrılmış olabilir” ifadesinde bulundu. Read Kuyruklu Yıldızı’nın Güneş Sistemi’nin karbondioksit içermeyen sıcak bir bölgesinde oluşmuş olabileceği” diğer bir olasılık ise şeklinde vurgulandı.
Astronomi Araştırma Üniversiteleri Birliği’nden (AURA) Heidi Hammel, araştırmanın yazarlarından biri olarak, Asteroit Kuşağı’ndaki gök cisimlerinin küçük ve sönük olmaları nedeniyle önceden tespitlerinin zor olduğunu belirterek, diğer ana kuşak kuyruklu yıldızlarda da karbondioksit olup olmadığını James Webb Uzay Teleskobu’nun olanaklarıyla araştıracaklarını açıkladı.