Uzay keşfinde yüzyıllardır ilerleme kaydeden insanlık, gözlemlediği birçok olağanüstü olaya tanıklık etti. Gezegenleri, galaksileri, yıldızları ve kara delikleri yıllardır inceleyen gök bilimciler, uzayda gerçekleşen birçok patlamayı da izledi. Bugüne kadar tespit edilen en büyük patlama ise AT2021lwx olarak adlandırılıyor.
2020 yılında keşfedilen AT2021lwx, bir gaz bulutunun süper kütleli bir kara delik tarafından parçalanması sonucu meydana geldiği düşünülmekte. Patlamayı tespit eden ekip geçtiğimiz günlerde elde ettikleri sonuçları Monthly Notices of the Royal Astronomical Society dergisinde yayınladı.
Geçen yıl tespit edilen gama ışını patlaması BOAT, toplam enerji açısından oldukça büyük olsa da AT2021lwx patlaması tarafından gölgede bırakılıyor. Devasa patlama şimdiye kadar tespit edilen en büyük patlama olarak tarihe geçmiş durumda.
Gökbilimciler, bir gaz bulutu ile süper kütleli bir kara delik arasındaki etkileşimlerin, kuasar kadar parlak olan bir patlamayı tetiklediğine inanıyorlar. Bu patlama, kara deliğin yörüngesinde dönen ve süper yoğun nesneye düşen düzensiz gaz veya toz bulutu tarafından tetiklenmiş olabilir. Patlamanın yaklaşık 8 milyar yıl önce meydana geldiği düşünülüyor.
Vera Rubin Gözlemevi’nin yakın bir zamanda açılması bekleniyor ve bu merkezin Eski Uzay ve Zaman Araştırma Merkezi ile birlikte birçok yeni olayın keşfedilmesine ve bu patlamalar hakkında daha fazla bilgi edinilmesine yardımcı olacağı düşünülüyor. Bu keşiflerin, galaksilerin oluşumu hakkında daha fazla bilgi edinmemizi sağlayacağı tahmin ediliyor.
Eski Uzay ve Zaman Araştırma Merkezi, dünyanın en büyük dijital kamerasını kullanarak her 15 saniyede bir gece gökyüzünü tarayacak ve dünyanın dört bir yanındaki gökbilimcilerin sürekli değişen evrenin yeni dinamik görüntülerine erişmesine olanak sağlayacak. Araştırma ekibi, devasa patlamanın kökenlerini daha iyi anlamak için X-ışını verilerine ek olarak diğer ışık dalga boylarını da inceleyerek veri toplamayı planlıyor. Evrende yaşanan birçok olay var ancak biz şimdilik sadece bir kısmına şahit olabiliyoruz.