Kars Valisi ve Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz’ün talimatıyla turizme kazandırılan tabyada, Mart 2022’de hizmete açılan müze, yerli ve yabancı ziyaretçiler tarafından büyük ilgi gördü.
Müze; ahır, içi süt dolu güğümler, yaylalardaki yaşam ve peynir yapımı ile imalatının serüvenini anlatan bölümlere sahip. 1100 metrekare dolaşılabilir alanıyla “dünyanın en büyük peynir müzesi” unvanını taşıyor.
Müzede, Kars’ta üretilen birçok peynire tat veren endemik çiçekler de tanıtılıyor. Müzenin içerisinde gravyer yapımı, peynir salonu, video odası, temsili Kars Garı, Kars bitki örtüsü, Ankara Gazi Garı, Kars evleri, şef ve atölye bölümleri bulunuyor.
Müze, gravyer peynirinin yapım aşamasının canlandırmalı olarak anlatıldığı ve Kars’a özgü bazı peynirlerin yapımından kesitler sunan bir bölüme de sahip.
Ziyaretçilerin ilgisini çeken müzenin girişine konulan temsili gravyer peynirleri, binlerce ziyaretçinin ilgisini çekti.
Kars Peynir Müzesi Müdürü Yeşim Koç, tarihi Süvari Tabyası’nın 1734 yılında inşa edildiğini ve bir dönem kent halkı tarafından soğuk hava deposu olarak kullanıldığını belirtti. Şimdi ise bu tarihi mekanın dünya turizmine hizmet eden bir yer haline getirildiğini ifade etti.
Kars Peynir Müzesi, “Dünyanın 18. peynir rotası” olarak tescillendi ve turizm açısından büyük bir öneme sahip olduğunu vurgulayan Koç, şunları söyledi:
“Burası dünyanın en büyük peynir müzesi olarak alan açısından büyük bir özelliğe sahip. Ziyaretçilerimiz yaklaşık 1100 metrekarelik bir alanı gezebiliyorlar. Etkinlik ve dış alanlarla birlikte toplam alan yaklaşık 3 bin metrekareye ulaşıyor. Mart ayında açılan peynir müzemizi şu ana kadar 70 bin kişi ziyaret etti. Bu gerçekten sevindirici bir rakam. Çünkü burası Türkiye’deki tek tematik peynir müzesi ve gerçekten görülmeye değer bir yer.”