Azerbaycan, petrol ve doğal gaz ihracatında başarılı bir performans sergileyen kardeş ülke olarak, Türkiye üzerinden Avrupa’nın karbondan arındırılmasına yardımcı olacak yeni bir mega proje hayata geçiriyor. Zengezur koridoru aracılığıyla üretilen enerjinin Türkiye’ye nakledilmesiyle Avrupa’ya ihraç edilmesi hedefleniyor. Azerbaycan, bu proje ile yıl sonuna kadar 1 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşmayı planlıyor.
Türkiye ve Kardeş Ülke Azerbaycan’dan Mega Proje!
Azerbaycan, mega petrol ve gaz projeleriyle GSYİH’sını 174 kat artırdıktan sonra, yenilenebilir kaynaklardan üretilen elektriği üretmeyi ve Türkiye üzerinden ihraç etmeyi hedefleyen yeni bir mega enerji projesi başlattı. Ülke, 200 gigawatt yenilenebilir enerji potansiyeline sahip.
Azerbaycan hükümeti, Gürcistan – Karadeniz ve Gürcistan – Türkiye ve Zengezur-Türkiye yolları üzerinden Avrupa’ya ihraç etmek üzere projeyi hayata geçirmeyi planlıyor. Azerbaycan, Masdar, bp, ACWA Power gibi yenilenebilir enerji alanında uzmanlaşmış şirketlerle sözleşmeler imzaladı ve Avrupa ülkeleriyle de ihracat anlaşmaları yaptı.
Azerbaycan, petrol ve gazın ardından 2030’lu yıllarda elektriğin ihracatında üçüncü büyük kalemi olması bekleniyor. Son zamanlarda, Azerbaycan’ın elektrik ihracatı fiyat olarak 8 kat, hacim olarak ise 4 kat artış gösterdi ve büyük bir kısmı Türkiye üzerinden Avrupa’ya yönlendirildi. Bu şekilde artışı devam ederse yıl sonunda ihracat 1 milyar dolara ulaşacak.
Türk ekonomist Altuğ Karataş, Azernews’e yaptığı açıklamada, Türkiye’nin yurt dışından toplam elektrik ithalatının gerçekte azaldığına dikkat çekti. Karataş, Türkiye’nin enerji kaynaklarını çeşitlendirmesiyle birlikte enerji kaynaklarının dışa bağımlılığının azaldığını belirtti.
Ekonomist Karataş, ‘’Türkiye’nin Azerbaycan’dan elektrik ithalatında artış yaşandığını belirtti. Karataş’a göre, bu artış Türkiye’nin diğer alternatiflere göre Azerbaycan elektriğini tercih ettiğini gösteriyor ve “Tek millet, iki devlet” sloganıyla Türkiye’nin önümüzdeki dönemde Azerbaycan’dan daha fazla elektrik ithal etmesi öngörülebilir.’’ dedi.
Ekonomi uzmanı Karataş, Türkiye’nin yıllık ekonomik büyüme oranının yaklaşık yüzde 5 olduğunu açıkladı. Karataş ayrıca son yirmi yılda elektrik talebindeki ortalama yıllık artışın da yüzde 4 civarında olduğunu belirtti.
Türkiye ve Azerbaycan, Avrupa İçin Önemli Bir Rol Oynayabilir
Karataş, Azerbaycan’ın mega enerji projesinin Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşınacağına işaret ederek, Azerbaycan’ın elektrik arzı için iyi bir alternatif olabileceğini vurguladı. Karataş, Türkiye-Azerbaycan ortaklığı ile sadece elektrik değil, yenilenebilir enerjiden üretilen yeşil hidrojenin de Avrupa Birliği için bir çıkış yolu olabileceğine dikkat çekti. Karbon salınımından arındırma çalışmalarında önemli bir rol oynayabileceklerine inandığını belirtti.
“Karataş, Türkiye’nin doğal gazda olduğu gibi yenilenebilir enerjide de transit bir ülke olabileceğini söyledi” Karabağ’ın bağımsızlık mücadelesinin sona ermesi ve Zengezur koridorunun açılmasıyla birlikte Türkiye’nin enerji ihtiyacının karşılanacağına inandığını belirten Karataş, Azerbaycan’ın Türkiye için en büyük enerji ortağı olacağını ifade etti. Ayrıca, Türkiye’nin doğalgazda bir transit ülke rolüne sahip olduğu gibi, Avrupa’nın elektrik enerjisi ihtiyacını karşılamada da önemli bir rol oynayabileceğini vurguladı. Tüm bu gelişmelerin, doğalgaz, elektrik ve diğer dekarbonizasyon yollarındaki enerji türlerinin ithalatında artışa işaret ettiğine dikkat çekti.