Otomobil üreticilerinin ara ara yaşadığı sorunlardan dolayı geri çağırma yoluna gittiği bilinmektedir. Çağırma işleminden sonra sorunlu parçaların değiştirilmesiyle araçlar tekrar sahiplerine sorunsuz olarak teslim edilmektedir. Ancak Tesla yaptığı geri çağırma duyurusuyla dikkatler üzerine çekti.
Tesla, Çin’de satılan neredeyse tüm otomobillerini geri çağırma kararı aldı. Bu karar, frenleme ve hızlanma hatası gibi potansiyel bir kaza riskini azaltmayı amaçlamaktadır. Şirketin açıklamasına göre, Şanghay’da üretilen 1,1 milyondan fazla araç ve Çin’e ithal edilen bazı modellere kablosuz bir yazılım düzeltmesi yapılacak. Bu geri çağırma işlemi, Ocak 2019’dan bu yılın nisan ayına kadar olan üretimi kapsamaktadır.
Yetkililer, otomobillerdeki bir hatanın, sürücülerin gaz pedalından ayaklarını çektiğinde ortaya çıkan enerjiyi aracın bataryasına geri göndererek tekrar kullanılmasını sağlayan rejeneratif fren sistemiyle ilgili olduğunu belirtiyor. Söz konusu hatanın, araçlarda sürücülerin rejeneratif frenleme yoğunluğunu ayarlamalarına izin vermediği ve uzun süre gaz pedalına basıldığında sürücüleri uyarmadığı ifade ediliyor. Bu olay, pedalın yanlış hareket etme olasılığını artırdığı belirtiliyor.
Yazılım güncellemesi, sürücülerin rejeneratif frenleme sistemi ayarlarını değiştirmelerine ve kendi tercihlerine göre kullanmalarına olanak sağlayacak. Şirketin araçları ayrıca, sürücülerin gaz pedalına uzun süre basmaları durumunda bir uyarı verecek şekilde tasarlanacak.
Tesla, 2014 yılından bu yana yaklaşık 1,13 milyon araba satışı gerçekleştirdi. Ancak, son operasyonuyla şirket neredeyse Çin’de bugüne kadar sattığı tüm araçları geri çağırmış olacak. Frenleme konusunda birçok şikâyet alan şirket, iddiaları reddetmişti. Ancak son duyurusuyla elektrikli otomobil üreticisi suçlamaları kabul etmek zorunda kaldı.
Tesla, rejeneratif fren sorununu çözmek amacıyla 1 milyonu aşkın aracını geri çağırma kararı aldı.