TÜBİTAK’ın desteğiyle tamamen yerli olarak geliştirilen dünyanın ilk taş kırma robotu, İstanbul’daki özel bir hastanede Prof. Dr. Volkan Tuğcu ve ekibi tarafından gerçekleştirilen iki hastanın ameliyatında Türkiye’de ilk kez kullanıldı.
Prof. Dr. Volkan Tuğcu, yerli robotun kullanımıyla ilgili olarak “Mükemmel bir cihaz. Dünyada DaVinci robotuyla robotik cerrahi ameliyatlarını çok fazla yapan hekimlerden biriyim. Türk robotuyla bunu yapmak bana gurur verdi” ifadesini kullandı.
TÜBİTAK AR-GE desteği ile tamamen yerli olarak geliştirilen dünyanın ilk “Fleksibl Üreteroskopi Robotu”, böbrekte, üreterde ve idrar kanalındaki büyük taşların tek seansta temizlenmesine olanak sağlıyor. Almanya, Fransa, Polonya gibi Avrupa ve Ortadoğu ülkelerinde kullanılan bu Türk yapımı robot, İstanbul’daki özel hastanede Abdullah Koyuncu (75) ve Serkan Kabadayı (39) adlı hastaların ameliyatlarında kullanıldı.
Sabah gazetesinin haberine göre, doğumsal bir anomaliye sahip olan Kabadayı daha önce 2-3 kez böbrek taşı ameliyatı geçirmişti. Ancak taşlar tam olarak temizlenemediği için bu kez üreteroskopi robotu yöntemi uygulandı. Koyuncu’nun böbreğindeki 2 santimetrelik taş ise robot tarafından kırıldı.
Yerli robotu ilk kez kullanan Tuğcu, robotun kronik veya kronik olmayan, daha önce taş ameliyatı geçirmiş ve tam olarak temizlenememiş hastalara da kullanılabileceğini belirtti. En önemli özelliği, bu cihazla oturduğunuz yerden taşı direkt olarak kırabiliyor olmanız. Yani araba sürer gibi hareket edebiliyorsunuz ve tüm rotasyonu yapabiliyorsunuz” dedi.
Lazerle de taşı kırılabiliyor. Normal şartlarda robot olmadan yapılan işlemlerde hastanın böbrek içindeki basıncını göremiyoruz ve bu durum enfeksiyon riskini artırıyor. Ancak bu robot, bizi uyarıyor. Mükemmel bir cihaz. Dünyada çok sayıda robotik cerrahi ameliyatı DaVinci robotuyla yapan hekimlerden biriyim ve Türk robotuyla bu işlemi yapmak benim için bir gurur kaynağı oldu. Bu robotla 45 dakikadan kısa bir sürede işlemi tamamlıyoruz” açıklamasını yaptı.