Duke Üniversitesi’nde Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü (NIAID) Aşı Araştırma Merkezi (VRC) tarafından geliştirilen H1ssF-3928 mRNA-LNP adlı küresel grip aşısının insanlarda deneme sürecine geçilmesi kararlaştırıldı. Bu aşının güvenliği ve bağışıklık tepkisi, birinci faz denemesiyle test edilecek.
Yapılacak denemelerde, 50 katılımcı üç farklı gruba ayrılacak ve sırasıyla 10, 25 ve 50 mikrogram aktif ilaç dozları verilecek. Optimal dozaj belirlendikten sonra, bu dozajla 10 katılımcı daha aşılanacak. Ayrıca, mevcut dört değerlikli mevsimsel grip aşısı alan bir ek grup da olacak. Bu sayede araştırmacılar, mevcut grip aşılarının bağışıklık tepkisini ve güvenliğini yeni aşıyla karşılaştırma imkanına sahip olacaklar.
Denemeye katılanlar, ilacın bağışıklık tepkisini görmek ve kısa ve uzun vadeli güvenliğini değerlendirmek amacıyla 12 ay boyunca düzenli olarak takip edilecektir.
Rakamlar mevsimsel grip türlerine bağlı olarak değişse de 2010’dan 2020’ye kadar ABD’de grip, 710.000 kişiyi hastaneye yatırdı ve 52.000 kişiye ölüm getirdi. Bununla birlikte, dünya genelinde her yıl grip nedeniyle 650.000 kişi hayatını kaybetmektedir.
Yeni Aşı Sayesinde Her Yıl Grip Aşısı Olmaya Son
NIAID Direktör Vekili Dr. Hugh Auchincloss, “Evrensel bir grip aşısı halk sağlığı açısından büyük bir başarı olacak ve hem her yıl grip aşılarının geliştirilmesi gereksinimini ortadan kaldıracak hem de hastaların her yıl grip aşısı olma zorunluluğunu ortadan kaldıracaktır” şeklinde konuştu.
Dr. Hugh Auchincloss, grip virüsünün küresel bir pandemiye yol açabileceğini belirtirken, “Gelecekteki bir grip pandemisine karşı önemli bir savunma hattı olarak evrensel bir grip aşısı, yayılmanın önüne geçebilir” dedi.
mRNA tabanlı grip aşısı yarışı hız kazanıyor. H1ssF-3928 mRNA-LNP aşısı, CureVac ve GSK’nın yanı sıra Pfizer ve BioNTech tarafından geliştirilen ortak aşılarla rekabet ediyor. Moderna firması da kendi çalışmalarını sürdürüyor. Grip (influenza) probleminin yakın gelecekte çözülebileceği umut ediliyor.