Kuraklık, dünyanın başındaki en büyük tehditlerden biri olarak öne çıkıyor. İklim kriziyle birlikte, bilimsel araştırmalar birçok bölgede kuraklık seviyesinin arttığını gözlemliyor. ABD merkezli Colorado Boulder Üniversitesi’nden bilim insanları, uydu gözlemleri, iklim modelleri ve hidrolojik modeller üzerinde yapılan analiz çalışmalarıyla bu durumu inceledi. İklim değişikliği ve insan faaliyetlerinin, Dünya’nın tatlı su kaynaklarının yüzde 87’sini barındıran göller üzerinde artan bir tehdit oluşturduğunu belirten bilim insanları, 18 Mayıs tarihinde yayımlanan bir çalışmada şu ifadelere yer verdi.
‘’Son otuz yıl içinde, büyük göllerde depolanan su miktarı insan etkileri ve iklim faktörleri nedeniyle azaldı. Bilim insanları, uydu gözlemleri, iklim modelleri ve hidrolojik modeller kullanarak yapılan analizlerle hem büyük doğal göllerin hem de rezervuarların yüzde 50’den fazlasının bu süre zarfında hacim kaybına uğradığını gösterdi.’’
7 Yılda Şili’de Bulunan Ünlü Göl Kurudu
Avrupa Birliği’nin uydularla dünya gözlem programı Copernicus, 16 Mayıs tarihinde Şili’nin başkenti Santiago yakınlarındaki Aculeo Gölü’nün tamamen kuruduğunu duyurarak 7 yıllık uydu görüntülerini paylaştı. Copernicus’un açıklamasında, ‘’Gölün bir zamanlar Santiago yakınlarında önemli bir turistik cazibe merkezi olduğu ancak şu anda tamamen kurumuş durumda olduğu belirtildi. Yapılan son araştırmalar, diğer faktörlerin de etkisi olsa da insan faaliyetlerinin gölün kaybolmasının ana nedeni olduğunu belirledi.’’ dedi.