Birleşmiş Milletler, uzun süreli düşük büyüme riski öngörmesine rağmen bu yıl için küresel ekonomik büyüme tahminini yüzde 2,3’e çıkardı. BM’nin “Dünya Ekonomik Durumu ve Beklentiler 2023” raporu güncellendi.
Rapora göre, küresel ekonomi finansman açıklarının artması, yavaşlayan yatırımlar ve büyüyen borç kırılganlıkları ile karşı karşıya. Bu durum sürdürülebilir kalkınmayı tehdit ediyor.
Ayrıca, dünya ekonomisi Covid-19 salgınının etkileri, Rusya-Ukrayna savaşı, iklim değişikliği ve değişen makroekonomik koşullar nedeniyle uzun süreli düşük büyüme riskiyle karşı karşıya.
BM raporuna göre, Covid-19 sonrasında gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde yüksek enflasyon yaşanıyor ve bu da son 10 yılın en agresif faiz artışlarına yol açıyor. Artan faiz oranlarına rağmen, özellikle gelişmiş ekonomilerde, merkez bankalarının enflasyonu kontrol altına alması hane halkı harcamaları ve istihdamın dayanıklılığını koruma konusunda zorluklar yaşatıyor.
Bu nedenle, küresel ekonomik büyümedeki yavaşlama hızı özellikle ABD ve Avrupa Birliği gibi büyük ekonomilerde güçlü hane halkı harcamaları ve Çin ekonomisindeki toparlanma nedeniyle. muhtemelen önceki tahminlere göre daha belirgin olacak.
Bu çerçevede, 2023 için ocak ayında yüzde 1,9 olarak tahmin edilen küresel ekonomik büyüme oranı, 0,4 puanlık bir artışla yüzde 2,3’e yükseltildi. 2024 tahmini ise 0,2 puan düşürülerek yüzde 2,5’e revize edildi.