Dünya genelinde en fazla ölüme sebep olan sağlık sorunlarından biri olan kalp krizi, ciddi bir tehdit oluşturuyor. Kalp krizi, genellikle aniden ortaya çıkan acil durumlar olarak bilinse de son araştırmalar, kalp krizinden aylar önce ortaya çıkan belirtilerin uyarıcı işaretler olabileceğini gösteriyor. Harvard Tıp Okulu tarafından yapılan bir araştırma, kalp krizinden sağ kurtulan 500’den fazla kadının yüzde 95’inin, olaydan “aylar kadar önce” uyarı işaretleri yaşadığını ortaya koydu.
Kalp hastalıklarında uzmanlaşmış olan Profesör Gerald Carr-White, erken kalp krizi belirtilerine dikkat edilmesi gerektiği konusunda uyarılarda bulundu. Profesör Carr-White, “Birçok vakada önceden herhangi bir semptom görülmeyebilir, ancak büyük olasılıkla vakaların yüzde 50’sinden fazlasında erken semptomlar vardır,” dedi.
Bu erken belirtiler genellikle kalp krizi meydana gelmeden günler, haftalar ve hatta aylar önce ortaya çıkabiliyor. Ancak bu süreler bireyler arasında farklılık gösterebiliyor. Yapılan araştırmalar, bu semptomların kadınlarda erkeklerden daha sık görüldüğünü ve genellikle kısa bir süre sonra kendiliğinden geçtikleri için ihmal edildiğini gösteriyor.
Uzmanlar, en erken belirtilerin efor veya stresle birlikte göğüste sıkışma veya nefes darlığı şeklinde ortaya çıkabileceğini belirtiyor. Bununla birlikte, Harvard Tıp Okulu tarafından yapılan bir ankete göre, katılımcıların yüzde 71’i olağandışı yorgunluğu en belirgin işaret olarak gösterdi. Eğer sürekli olarak yorgun hissediyorsanız, kalbinizin üzerindeki ekstra stresin bir sonucu olabilir. Kalp, kan akışının bir bölgesinin tıkanmasıyla mücadele ederken vücudu çalıştırmaya çalışarak yorgunluk hissi oluşturur.
Kalp krizi riskini azaltmak ve yaşam kalitesini artırmak için bilinçli olmak çok önemlidir. Kendinizi sürekli olarak yorgun hissediyorsanız veya diğer erken belirtilerden şüpheleniyorsanız, derhal bir sağlık uzmanına başvurmanız önemlidir. Erken teşhis ve uygun tedaviyle kalp krizi riski minimize edilebilir ve yaşam kurtarılabilir.