2024 yılında, ahşaptan yapılmış bir uydu uzaya fırlatılmaya hazırlanıyor. Kyoto Üniversitesi’ndeki bilim insanlarının liderliğinde uluslararası bir grup tarafından gerçekleştirilen testler, ahşabın uzaydaki yüksek dayanıklılığını kanıtladı ve Uluslararası Uzay İstasyonu’nda (ISS) onaylandı.
Japonya’nın ISS’deki dayanıklılık testlerinde kullanılan ahşap örnekleri, minimum düzeyde bozulmaya maruz kaldığını ve sağlam bir stabilite sağladığını gösterdi. ISS’te görev yapan Japon astronot Koichi Wakata tarafından Dünya’ya getirilen ahşap örnekleri, mukavemet testlerine ve kristal yapı analizlerine tabi tutuldu.
Kyoto Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, yaptıkları açıklamada, uzaydaki koşullara, sıcaklık değişimlerine ve 10 aylık süre boyunca yoğun kozmik ışınlara ve tehlikeli güneş parçacıklarına maruz kalan ahşap örneklerde herhangi bir değişiklik tespit edilmediğini belirtti. Bilim insanları, geri getirilen ahşap numunelerin test edildiğini ve uzaya maruz kaldıktan sonra herhangi bir çatlama, bükülme, soyulma veya yüzey hasarı gibi deformasyon belirtisi göstermediğini, ayrıca uzaya gitmeden önce ve sonra herhangi bir kütle değişimi yaşamadığını ifade etti.
NASA Ortaklığıyla Uydu 2024’te Fırlatılacak
NASA ve Japonya’nın Uzay Ajansı JAXA tarafından ortaklaşa fırlatılması planlanan LignoSat uydusu için uluslararası bir araştırma grubu, Manolya ağacının kullanılmasına karar verdi. Bu ağaç Japonca’da “Hoonoki” olarak adlandırılıyor. Araştırmacılar, Manolya’nın görev için ideal olduğunu belirtti ve bu ağacın nispeten yüksek işlenebilirliğe, boyutsal kararlılığa ve genel dayanıklılığa sahip olduğunu vurguladı.
2021 yılında araştırma ekibinin lideri olan Koji Murata, yaptığı açıklamada “Ahşabın simüle edilmiş alçak dünya yörüngesi koşullarına dayanma kabiliyeti bizi şaşırttı” ifadesini kullanmıştı. Ahşabın çevre dostu olması, üretiminin de kolay olması ve bir uydunun ömrünün sonunda daha iyi imha edilebilmesi gibi nedenlerle, karmaşık alaşımlardan yapılan uzay araçlarına kıyasla bazı avantajlara sahip olduğu belirtilmişti.
Ahşap malzemeden yapılmış uydular, atmosfere yeniden girişte tamamen yanacak şekilde tasarlanabilir. Bu, gelecekte uzay çöplerinin oluşturabileceği ciddi bir sorunun önüne geçebilir.