Evrenin işleyişine dair hiç görülmemiş keşifler sunan James Webb Uzay Teleskobu (JWST), dünya genelindeki bilim insanlarına bir kez daha ilham veriyor. Edinburgh Üniversitesi’nden bir araştırmacı ekibi, uzay gözlemevi vasıtasıyla Dünya’dan tam 25 milyar ışık yılı uzaklıkta bulunan ve bugüne kadar keşfedilmiş en uzak galaksilerden biri olan GS-9209’u incelemek için JWST’yi kullandı.
Nature dergisinde yayınlanan araştırmaya göre, GS-9209 adlı galaksi büyük bir sakin galaksi olarak öne çıkıyor. Bilim insanları, bu galaksinin Büyük Patlama’dan sadece 800 milyon yıl sonra, Samanyolu kadar yoğun bir yıldız oluşumuna sahip olduğunu açıkladılar. Ancak Edinburgh ekibi tarafından gerçekleştirilen gözlemler, GS-9209’un artık yeni yıldızlar oluşturmayı durdurduğunu tespit etti. Galaksinin şu an 40 milyar Güneş kütlesine denk gelen bir birleşik kütleye sahip olduğu ortaya çıktı- bu da yaklaşık olarak Samanyolu’ndaki tahmini kütlenin onda birine eşit.
GS-9209’un merkezinde bulunan ve ev sahibi galaksideki yıldız sayısına göre beklentilerin beş katı daha büyük olan süper kütleli kara deliğin, yıldız oluşumunun durmasındaki başlıca faktörü. Bilim insanları, GS-9209’un merkezindeki bu “çok büyük” kara deliğin “büyük bir sürpriz” olduğunu ifade etmektedir. Bu senaryoda, süper kütleli kara deliklerin, yığılma sürecinde büyük miktarda yüksek enerjili radyasyon yaydıkları için yeni yıldızların oluşumunu etkilediği düşünülmektedir. Bu enerji radyasyonunun gazı ısıtarak galaksinin dışına doğru ittiği ve bu nedenle galaktik bulutsularda yeni yıldızların doğması için gerekli olan yakıtın eksik olduğu belirtilmektedir.
İngiliz araştırmacılar, GS-9209 kara deliğinin bu kadar büyük olmasının geçmişte büyük bir etkinlik gösterdiği anlamına geldiğini belirtiyor. Kara deliğin galaksisini sömürerek birikim süreci sırasında yaydığı enerjinin, galaksiyi ciddi şekilde etkilediği ve gazın yeni yıldız oluşumunu engellediği düşünülüyor. Çalışmanın lideri Adam Carnall, yaptığı açıklamada “Süper kütleli kara delikle ilgili gördüğümüz kanıtlar gerçekten beklenmedikti. Bu, JWST olmadan göremeyeceğimiz ayrıntılardan biri” dedi.