Ayşe Vural, 17 Mayıs 2021 tarihinde Buca Emniyet Müdürlüğü’ne giderek kızını öldürdüğünü itiraf etmiş ve teslim olmuştu. Polis ekipleri, Laleli Mahallesi’ndeki evde Zeynep Vural’ın cesedini buldu ve olayın boğarak gerçekleştiğini tespit etti.
Ayşe Vural gözaltına alınarak tutuklanırken, eşi Saffet (70) ve oğlu Ömer Vural (25) ise adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı. Savcı, iddianamesinde Ayşe Vural’ın eylemini tek başına gerçekleştirmesinin mümkün olmadığını belirtmiş ve sanıkların ifadelerinde çelişkiler olduğunu vurgulamıştı. Savcı, üç sanık hakkında ‘üstsoy veya altsoydan birine kasten öldürme’ suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep etmişti.
Geçtiğimiz yıl İzmir 23’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın karar duruşmasında, Ayşe Vural, “Kızımı öldürmek istememiştim” diyerek beraat talebinde bulundu. Aynı talepte bulunan eşi ve oğlu da mahkemede hazır bulunmuştu. Mahkeme heyeti, Ayşe Vural’ı ‘alt soyu kasten öldürme’ suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırdı. Heyet, Zeynep’in psikolojik rahatsızlığı ve bağımlılığı nedeniyle aile bireylerine saldırgan tavırlar sergileyip darbettiğini belirterek, ‘tahrik’ ve ‘iyi hal’ indirimleri uyguladı. Bu doğrultuda Ayşe Vural’ın cezası, 18 yıl 4 ay hapse çevrildi. Tutuksuz yargılanan diğer sanıklar ise beraat etti. Karar, taraf avukatlarının itirazı üzerine istinaf mahkemesine taşındı.
İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 4’üncü Ceza Dairesi, dosyayı görüşerek duruşma yapmadan inceleme kararı aldı. Daire, delillerin, mahkemenin takdiri ve inancı, olayın oluş şekli ve bu doğrultuda verilen cezanın doğruluğu konusunda kanaat sahibi oldu. Diğer sanıklar hakkında sunulan delillerin, mahkumiyete yeterli derece ve nitelikte olmadığını belirten Daire, istinaf talebinin yerinde görülmediğine hükmetti. Ayrıca Daire, Ayşe Vural’ın tahliye talebini reddetti. Ayşe Vural’ın avukatı Mehmet Ali Orman ise kararı Yargıtay’a taşıyacaklarını açıkladı.