Alerjik rinit, polen, toz ve diğer havada dolaşan maddelerin burun ve sinüslerle teması sonucunda ortaya çıkan normal dışı bir reaksiyondur. Özel Denizli Cerrahi Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları ve Odyoloji Uzmanı Op. Dr. Tuna Kenar, alerjik rinit belirtileri hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Bu belirtiler sık tekrarlayan burun akıntısı, burun kaşıntısı, burun tıkanıklığı ve arka arkaya en az 4-5 defa hapşırma şeklindedir. Genellikle damak-geniz-kulak kaşıntısı, gözlerde yanma-sulanma ve kaşıntı, geniz akıntısı ve gıcık öksürüğü de eşlik eder. Ayrıca gece burun tıkanıklığı nedeniyle rahat uyuyamama, sabah kalktığında baş ağrısı ve boğazda yanma da tipiktir. Sık öksürmenin öne çıktığı kişilerde baş ağrısı, karın ağrısı ve yaygın halsizlik de görülebilir. Alerjinin şiddeti kişiden kişiye değişir ve bazı hastalar bu alerjiyi hafif atlatırken diğerleri hayat kalitesini olumsuz etkileyecek kadar şiddetli belirtiler yaşayabilir.
Op. Dr. Tuna Kenar, alerjik rinitin başlıca nedenleri olan alerjen maddeleri de açıkladı. Havada dolaşan, küçük ve hafif hayvan ve bitki proteinleri burun, boğaz ve göz yüzeyine yapışarak alerjik reaksiyonları tetikler ve alerjik belirtilere yol açtığını belirten Kenar, polenler, mantarlar, ev tozu akarları, evcil hayvanların deri artıkları, tükürük, idrar ve tüyleri ile hamam böcekleri en sık rastlanan alerjenler olduğunu belirtti.
Genel olarak 5 yaş altı çocuklarda ev içinde bulunan alerjenler daha yaygınken, 5 yaş üstünde ise dış ortam alerjenleri daha sık görülür. Çayır, ot ve ağaç polenleri alerjik reaksiyonların dünya genelinde en yaygın nedenlerinden biridir. Ev tozu akarları ise gözle görülemeyen canlılardır ve insan deri artıkları ile beslenirler. Yataklar, yastıklar, halılar, koltuklar ve çocuk oyuncakları gibi evin her yerinde yaşarlar. Kedilerin tükürükleri en yaygın alerjen özellikteyken, erkek kedi idrarı da oldukça güçlü bir alerjendir. Alerjik reaksiyonlar belirli dönemlerde ortaya çıkabileceği gibi yılın herhangi bir döneminde de ortaya çıkabildiğini belirten Kenar, tedavinin önemli olduğunu da vurguladı.
Op. Dr. Kenar, alerjik rinit hastalarının tedavi olmaması durumunda karşılaşabilecekleri sorunları açıkladı. Hastaların daha sık burun, orta kulak ve boğaz enfeksiyonları geçirdiğini belirten Kenar, bu hastaların alerjik rinit tanısı ve benzeri hastalıklardan ayırıcı tanı için kulak, burun, boğaz muayenesi yapılması gerektiğini vurguladı.
Muayene sonucunda enfeksiyon ya da yapısal bir bozukluğun olup olmadığı tespit edilmeli ve alerjik belirtilerin zamanında tedavi edilmesiyle bu sorunların gelişmesi engellenerek hastanın hayat kalitesinin diğer sağlıklı bireyler gibi olabileceğini ifade eden Kenar, alerjik rinit tedavisinin önemine dikkat çekti.