Elon Musk, son zamanlarda genellikle olumsuz haberlerle gündeme gelse de yönettiği şirketlerin başarıları tartışılmaz. Hissedarlar toplantısında ekonomiye değinen Musk, gelecek 12 ay içinde bazı şirketlerin iflas edeceğini öngördü. Bu şirketlerin Tesla’nın rakipleri olacağını söylemekten kaçındı, ancak açıklamaları bağlamında böyle bir his uyandırdı.
Musk, geçtiğimiz yıl boyunca sürekli olarak makroekonomi, enflasyon ve faiz artışlarının satın alma gücü ve genel ekonomi üzerindeki etkilerinden şikâyet etti. Ekonominin durgunluğunun iyileşmeden önce muhtemelen bir yıl daha süreceğini öngörmekte. Tesla’nın dünkü yıllık hissedarlar toplantısında Musk, ekonomiyle ilgili görüşlerini bir kez daha vurgulayarak önümüzdeki 12 ayın zorlu geçebileceği konusunda Tesla hissedarlarını uyardı.
“Zorlu bir 12 ay olacak. Bu konuda gerçekçi olmak istiyorum. Tesla, küresel ekonomik ortama karşı bağışık değil. Makroekonomik seviyeler önümüzdeki 12 ay boyunca zor olacak.” şeklinde konuştu.
Musk’ın Öngörülerine Göre Rakip Şirketlerden Birçoğu İflas Edecek
CEO “birçok şirketin” hayatta kalamayacağına inandığını belirtti. Musk, “Tesla bu süreci atlatacak ve iyi iş çıkaracağız, ancak bence birçok şirketin iflas ettiğini göreceğiz” dedi. Ekonomi yeniden toparlandığında, Musk Tesla’nın harika bir konumda olacağına inandığını dile getirdi.
Elon Musk, hangi şirketlerin iflas edeceğine inandığını belirtmemiş olsa da elektrikli araçların kârlı bir şekilde üretiminin ne kadar zor olduğunu vurguladıktan sonra Tesla’nın rakiplerinin mali kayıplarını gösteren bir grafik paylaştı. Musk, Tesla’nın elektrikli araç üretimindeki pozitif brüt kâr marjı ve kapasitesi sayesinde finansal olarak bu ekonomik gerilemeyi başarılı bir şekilde atlatma potansiyeline sahip olduğunu ifade etti.
Ayrıca, Rivian ve Lucid gibi şirketlerde gözlemlediğimiz son derece düşük kâr marjları endişe verici bir seviyede. Benzer şekilde, Fisker, Canoo ve Lordstown gibi firmalar da finansal olarak sıkıntılı bir durumda bulunuyor. Elektrikli araçlara geçişin zaten köklü otomobil şirketleri için bile zorlu olacağını biliyorduk; Ford’un elektrikli araç bölümünün satışlardan zarar etmesi bunun bir örneği. Makroekonomik şartlar, yalnızca köklü şirketleri değil, elektrikli otomobil girişimlerini de derinden etkileyecek.