Şekerin insan sağlığı üzerinde olumsuz etkileri bilinen bir gerçektir ve uzun yıllar önce tespit edilmiştir. Ancak bazı insanlar, şeker yerine yapay tatlandırıcıları tercih etmektedir. Yapay tatlandırıcılar, bazen doğal bileşenlerden elde edilebilirken, bazen de enerji sağlamayan bileşenlerin sentezlenmesiyle üretilir. Yaygın olarak kullanılan yapay tatlandırıcıların, şeker kadar zararlı olmadığı ve hatta kilo vermede yardımcı olduğuna inanılmaktadır.
Sonuç olarak, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) yapay tatlandırıcılarla ilgili yapılan yaklaşık 200 araştırmayı ayrıntılı bir şekilde incelemiş ve “şekersiz tatlandırıcılar, kilo kontrolünü sağlama veya diyabet ve kalp hastalığı gibi bulaşıcı olmayan hastalık riskini azaltma amacıyla kullanılmamalıdır” açıklamasını yapmıştır. Yapılan araştırmaların sonucunda, yapay tatlandırıcıların kilo kaybı konusunda söz edildiği kadar etkili olmadığı ortaya çıkmıştır.
1 kilogram Hafif Olmanızı Sağlarken Yapay Tatlandırıcılar Diyabet Riskini Artırıyor
Dünya Sağlık Örgütünün yaptığı araştırmalar sonucunda önemli bulgulara ulaşıldı.
- Yapılan çalışmada, yapay tatlandırıcı kullanan bireyler, kullanmayanlara kıyasla 0,71 kilogram daha hafif oldukları ortaya çıktı.
- Araştırmaya göre, yapay tatlandırıcı kullananların obezite riski diğerlerine göre yüzde 76 daha fazla.
- Bununla birlikte, yapay tatlandırıcılı içecekleri tercih edenlerin tip 2 diyabet riski de yüzde 23 daha yüksek bulundu.
- Özellikle yapay tatlandırıcıların yemeklere ve içeceklere eklenmesi durumunda bu risk oranı yüzde 34’e kadar yükseliyor.
- Son zamanlarda yapılan araştırma, diyabet teşhisi konulmuş bireylerin yapay tatlandırıcı kullanmasının sağlıklarına olumlu veya olumsuz bir etkisi olmadığını gösterdi.
- Aynı zamanda, yapılan çalışmalar yapay tatlandırıcı kullanımı ile kanser arasında herhangi bir bağlantı bulunamadığını ortaya koydu.
- Yapılan 13 yıllık izlemler, yüksek miktarda yapay tatlandırıcı kullanımının tip 2 diyabet, kardiyovasküler hastalık ve ölüm riskini artırdığını gösterdi.
Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılan açıklama, yapay tatlandırıcıların kullanımıyla ilgili tavsiye niteliğindedir. DSÖ, bu maddelerin kullanımının yasaklanması veya insanların tamamen bu maddelerden uzak durması için herhangi bir neden olmadığını belirtmektedir. Ayrıca DSÖ, incelediği araştırmaların kalitesinin “düşük veya çok düşük kesinlik” kategorisinde olduğunu ifade etmektedir. Bu da yapay tatlandırıcılara karşı düşmanlık beslememiz gereken bir durum olmadığı anlamına gelir.