NASA ve diğer gözlemevleri, Güneş Sistemi’nde bulunan cisimlerin yörüngelerini takip ederek, özellikle 140 metreden daha büyük “Dünya’ya yakın cisimler” (NEO’lar) konusunda dikkatli bir şekilde çalışmaktadır. Çünkü bu tür cisimler, Dünya ile kesişen yörüngelere sahip olmaları halinde büyük hasara neden olabilirler.
Astrofizikçiler, cisimlerin yörüngelerini gözlemleyerek gelecekteki yollarını tahmin edebilmekte ve bu cisimlerin bizim Güneş Sistemi’ndeki bölgeye düşüp düşmeyeceklerini öngörebilmektedirler.
Bugüne kadar gökbilimciler, bilinen cisimlerin yörüngelerini yaklaşık 100 yıl sonrasına kadar tahmin edebilmişlerdir. NASA’ya göre, iyi haber şu ki 140 metreden daha büyük hiçbir bilinen asteroitin önümüzdeki 100 yıl içinde Dünya’ya çarpma olasılığı bulunmamaktadır. Daha da iyi bir haber ise Colorado Boulder Üniversitesi’nden Oscar Fuentes-Muñoz liderliğindeki bir ekip tarafından sunuldu.
Bu ekip, daha büyük asteroitlerin yörüngelerini 1000 yıl sonrasına kadar tahmin edebilmeyi başardı. Yani, Dünya’ya yakın cisimlerin çoğunun önümüzdeki 1000 yıl içinde Dünya’ya çarpma olasılığının düşük olduğu tahmin edilmektedir.
Tabii ki, henüz tüm Dünya’ya yakın cisimler bulunmuş değildir. Ancak tahminlere göre, 1 kilometreden daha büyük cisimlerin yüzde 95’i şu anda tespit edilmiş durumdadır.
Bu nedenle, henüz keşfedilmemiş bir cismin Dünya’ya doğru gelme olasılığı da bulunmaktadır.
NASA, bu olasılığa karşı hazırlıklarını sürdürmektedir ve geçtiğimiz yıl bir sondayı çarptırarak bir asteroitin yörüngesini değiştirmeyi başarmıştır. Ekip, yaklaşım yöntemlerinin, potansiyel olarak tehlikeli cisimleri tespit etmek için kullanılabileceğini ummaktadır.
Bu çalışmanın sonuçları, hakemli bilimsel dergi olan The Astronomical Journal’da yayınlanmak üzere kabul edilmiştir.