Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Emel Ünsür, 15 Nisan Büyümenin İzlenmesi Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, çocukların sağlıklı büyüme ve gelişme süreçlerinin takibinin önemine vurgu yaptı. Doç. Dr. Ünsür, sağlıklı çocuklar yetiştirebilmek için büyüme ve gelişme takiplerinin sadece hastalık dönemlerinde değil, her zaman yapılması gerektiğini belirtti. Büyüme ve gelişmenin vücuttaki hücre ve organların kütle ve hacim olarak büyümesi ve gelişmesi olduğunu açıklayan Doç. Dr. Ünsür, çocukların bu süreçlerinin yakından takip edilmesinin önemli olduğunu vurguladı.
Çocukların Büyüme Gelişimlerinin Takip Edilmesi Önemli
Baş çevresinin beyin gelişimini gösteren en önemli bulgu olduğunu da dile getiren Doç. Dr. Ünsür, sağlıklı bir nesil yetiştirmek için çocukların büyüme ve gelişmelerinin takibinin yanı sıra baş çevresi gibi önemli bulguların da dikkatle incelenmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
Doç. Dr. Ünsür, toplumumuzda yalnızca hastalık durumlarında doktora gidilme alışkanlığının yaygın olduğuna dikkat çekti ve anne babalara çocuklarının sağlıklı büyüme ve gelişmelerini sağlayabilmek için periyodik kontrollerinin hastalık olmadıkları dönemlerde de önemseyerek yaptırmalarını önerdi.
Büyümenin anne karnında başladığına ve en hızlı büyümenin bu dönemde gerçekleştiğine işaret eden Doç. Dr. Ünsür, “0-1 yaş arası büyümenin anne karnından sonra en hızlı olduğu dönemdir. Organların fonksiyon kazanması açısından da oldukça önemlidir. 1-2 yaş arasında ise daha çok gelişim ön plana çıkar. Daha çok psikososyal, mental ve zihinsel gelişim bu dönemde gerçekleşir. Bu nedenle, çocukların yakın takibi ve büyüme ile gelişmelerinin izlenmesi, olumsuz durumların önceden tespit edilmesi açısından son derece önemlidir” diye konuştu.
Doç. Dr. Ünsür, sağlıklı bir gelecek için çocukların büyüme ve gelişmelerinin takibinin hastalık dönemleri dışında da sürdürülmesinin büyük bir önem taşıdığını vurgulayarak, anne babaları çocuklarının periyodik kontrollerini ihmal etmemeleri konusunda uyardı.
2 Yaştan Sonra 6 ayda Bir Kontrol Önemli
Doç. Dr. Ünsür, büyüme denilince ilk olarak bebeklerin boy, kilo ve baş çevresindeki artışlardan bahsettiklerini söyledi. Sağlıklı doğan bir bebeğin yaklaşık 3,5 kilogram ağırlığında olduğunu ve ilk 3 ayda ayda 1 kilo almalarının beklediğini belirtti. Daha sonra kilo alımlarının yavaş yavaş azalmaya başladığını ve genellikle 5. ayda doğum kilolarının 2 katına eriştiğini söyledi. Ayrıca, 1 yaşında bebeklerin doğum kilolarının 3 katına eriştiğini ve boy açısından da 50 santimetre doğan bir bebeğin 1 yaşına geldiğinde 75 santimetre boyuna ulaştığını ifade etti.
Baş çevresinin beyin gelişimini gösteren en önemli bulgu olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Ünsür, baş çevresinin de sıkıca takip edilmesinin beyin gelişimi açısından oldukça önemli olduğunu söyledi. İlk yılda yapılan kontrollerle büyüme evrelerinde duraklama olup olmadığının tespit edilmeye çalışıldığını belirtti.
Büyüme çizgilerine uygun gitmeyen problemler olduğunda, genetik faktörlerin yanı sıra hormonal durum, çevre ve beslenme ile ilgili faktörlerin de göz önünde bulundurularak araştırma yapıldığını söyleyen Doç. Dr. Ünsür, büyümenin sağlık açısından en önemli göstergelerden biri olduğunu belirtti.
Anne babalara, bebeklerin 0-1 yaş arasında ilk ayda haftalık, 1-6 ay arası ayda bir, 6-12 ay arasında 3 ayda bir, 1-2 yaş arasında 3 ayda bir, 2-6 yaş arasında 6 ayda bir ve 6 yaşından ergenlik sonuna kadar yılda bir büyüme parametreleriyle ilgili kontrol yaptırmalarını öneren Doç. Dr. Ünsür, büyüme evrelerindeki duraklama ve problemlerin erken tespit edilmesinin sağlık açısından önemli olduğunu belirtti.