Çin, bilimsel araştırmalar için dünyanın en derin sondaj kuyusunu açma çalışmalarına başladı. Bu kuyu, Sincan bölgesinde bulunan petrol zengini bir bölgede yer alacak ve 10.000 metre derinliğiyle ülkenin en derin kuyusu olacak. Aynı gün içerisinde Çin, Gobi Çölü’nden ilk sivil astronotunu uzaya gönderdi.
Çin medyası, proje için “Çin’in derin dünya araştırmalarında bir dönüm noktasını temsil ettiğini ve gezegenin yüzeyin altındaki derin bölgelerini incelemek için benzeri görülmemiş bir fırsat sağladığını” bildirdi. Rapora göre, bu sondaj kuyusu 10’dan fazla kıtasal tabakaya veya kaya katmanına nüfuz edecek ve yerkabuğunda 145 milyon yıllık kalıntılar içeren Kretase sisteminin ötesine ulaşacağı söyleniyor.
Son raporlara göre, bilim insanları, bu sondajın enerji kaynaklarını ve değerli mineralleri keşfetmek amacıyla kullanılacağını ve aynı zamanda Dünya’nın derin bileşimini incelemeyi hedeflediklerini belirtiyor. Ayrıca, sondajın çevresel felaketlerin, özellikle deprem ve yanardağ patlamalarının risklerini değerlendirmek için kullanılacağı da bildiriliyor. Çin Ulusal Petrol Şirketi’nin liderlik ettiği proje, derin yeraltı sondaj teknolojilerini test etmek amacıyla da kullanılacağını ifade ediyor.
Amaç, Enerji ve Bilim
2,000 ton ağırlığındaki bir sondaj makinesi, tasarım derinliği olarak 11,100 metre civarına kadar ulaşabilecek şekilde tasarlandı. Ancak, beklenen süreçte sondajın 457 gün sürmesi öngörülüyor. Taklimakan Çölü, Çin’in en büyük çölü olup, bu alanda bulunan sondaj kuyusunun kazılmasının kolay olmayacağı biliniyor. Zira, zemin ortamı sert ve karmaşık yer altı koşullarına sahip. Çin Mühendislik Akademisi’nden bilim adamı Sun Jinsheng, projenin zorluk derecesini “Sondaj projesinin inşaat zorluğunu, iki ince çelik kablo üzerinde giden büyük bir kamyonla karşılaştırılabilir” şeklinde ifade etmektedir.
Rusya’nın Kola Yarımadası’nda bulunan Kola Süper Derin Kuyusu, dünya rekorunu elinde bulunduruyordu. Çin’deki yeni sondaj kuyusu, en derin kuyu olmasına rağmen bu rekoru geçemeyecek. Kola Süper Derin Kuyusu, 1989 yılında tamamlanan 20 yıllık bir sondaj çalışması sonucunda 12.262 metre derinliğe ulaşarak rekor kırmıştı. Ancak bu derinlikte beklenenden çok daha yüksek olan 180 derece sıcaklık nedeniyle çalışmalar durdurulmak zorunda kalmış ve kuyu 1992 yılında kapatılmıştı. Şu anda dünya rekoru, Rusya’daki Sakhalin-I kuyusu tarafından 12.376 metre derinlikle elinde tutulmaktadır.