Hiçbir aday yüzde 50’yi geçemedi, ikinci tur için 28 Mayıs’ta yeniden seçim yapılacağı kesinleşti. Her iki ittifak da ikinci tur stratejilerini belirlemek için çalışmalarına başladı. CHP cephesinde ise seçimlerde Erdoğan’ın yüzde 4.61 oy farkını kapatmak için yoğun bir çalışma yürütülüyor.
Kulislerden sızan bilgilere göre, Millet İttifakı’nın yeni stratejisi üzerinde çalışmalar yapılıyor. Bu stratejiye göre, 28 Mayıs için güvenlik meseleleri üzerine odaklanılacak ve “Sana Söz Baharlar Gelecek” kampanyası rafa kaldırılacak. Daha agresif bir dil benimsenecek.
CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun, partisini terörle ilişkilendiren algıyı tersine çevirmeyi planladığı belirtiliyor. Bu doğrultuda terör ve güvenlik politikalarına karşı duruş sergilenecek ve “PKK ve FETÖ ile asıl siz iç içesiniz” gibi ifadeler kullanılacak. Ayrıca, “Bir tek çakıl taşımızı kimseye kaptırmayacağız” vurgusu yapılacak ve Suriyeliler ile kaçak göçmenler konusu ön plana çıkarılacak.
İkinci tur stratejisinde, AK Parti ile HÜDA-PAR arasındaki ilişki de vurgulanacak. HÜDA-PAR’ın Hizbullah ile ilişkisine dikkat çekilerek, “Hizbullah’ı meclise soktunuz” gibi ifadeler kullanılacak. Ayrıca, HÜDA-PAR’ın “Türküm” demediği vurgusu da yapılacak.
Sinan Oğan ve Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, 14 Mayıs seçimlerinde yüzde 5 oy almışlardı. Bu nedenle, Kılıçdaroğlu’nun bu isimlerle bir araya gelerek görüşeceği belirtiliyor. Ancak Muharrem İnce ile temas kurulmasının beklendiği ifade edilmiyor.
Sonuç olarak, Türkiye’de 28 Mayıs’ta yapılacak olan ikinci tur seçimler öncesinde CHP’nin stratejilerinde güvenlik meselelerine odaklanılacağı, daha agresif bir dil benimseneceği ve terörle ilişkilendiren algının tersine çevrileceği görülüyor. HÜDA-PAR’ın Hizbullah ilişkisi ve “Türküm” dememesi üzerinde de vurgu yapılacak.