14 Mayıs’ta yapılan ilk tur Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde kazanan çıkmadı. Seçim sonucunda Meclis dağılımı belirlendi, ancak Cumhurbaşkanlığı seçimleri için ikinci tur 28 Mayıs’ta yapılacak. Türkiye’deki Cumhurbaşkanlığı seçimleri, bölgesel ekonomik ilişkiler ve Türk ordusunun Irak ve Suriye’nin kuzeyindeki varlığı nedeniyle bu bölgelerde de yakından izlenmektedir.
Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY), Türkiye’nin topraklarından geçen boru hattı aracılığıyla petrol ihracatı gerçekleştirmekte ve IKBY ile Türkiye arasındaki ticaret hacmi milyarlarca dolarlık bir büyüklüğe sahiptir. Bölgedeki çatışmalara rağmen, 2022 yılında ortak ticaret hacmi 12 milyar dolar olarak kaydedildi.
Erdoğan ve Barzani Arasındaki Stratejik İlişki
Yaklaşık otuz yıldır iktidarda olan IKBY Başkanı Neçirvan Barzani ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında stratejik bir ilişki bulunmaktadır.
DW’deki habere göre, 14 Mayıs’ta gerçekleşen birinci tur Cumhurbaşkanlığı Seçimi’nin ardından Barzani, Erdoğan’ı telefonla arayarak elde ettiği sonuçtan dolayı tebrik etti ve ikinci tur için başarılar diledi. Barzani, “Reis” olarak hitap ettiği Erdoğan’a, ikinci turda rakibi Kemal Kılıçdaroğlu’nu mağlup edeceğine dair güven ve iyimserliğini ifade etti.
Iraklı Siyaset Bilimci Muhammed Ezedin, “İki ülkenin ekonomik çıkarlar açısından ortak noktaları bulunduğunu” belirterek, “Kürdistan yönetimi, Türkiye ile daima iyi ilişkiler kurma çabasında oldu çünkü Türkiye, Kürdistan’ın dünyaya açılan kapısıdır. Bu yakınlık, ekonomik bir temele dayanmaktadır” dedi.
Irak’ta Farklı Görüşler Mevcut
Kuzey Irak’ta bulunan çok sayıda Kürt esnaf, Ankara’nın Erbil ile olan ticari ilişkilerinden fayda sağlamaktadır. Bu esnaflardan biri olan Ahmed Krouanji, Erbil pazarında bir dükkân işletmektedir ve “Erdoğan cumhurbaşkanı olduğundan beri memnunuz” diyerek, “Türkiye ile yoğun bir ticaretimiz var ve ekonomik durum iyileşti” şeklinde ifade etmektedir. Ancak Erbil’de, Türkiye’deki Kürtler açısından Erdoğan’ın olası bir zaferinin olumsuz sonuçlar doğurabileceğini düşünen ve bu nedenle Erdoğan’a karşı çıkanlar da bulunmaktadır.
Bölgedeki diğer önemli Kürt kentlerinden olan Süleymaniye’de yaşayan ve uluslararası hukuk dersleri veren akademisyen Kamel Ömer’e göre, Erdoğan’ın beş yıl daha görevde kalması, bölgedeki şiddeti artırma potansiyeline sahiptir. Ömer, Türk ordusunun böyle bir senaryoda “Kürdistan’daki askeri varlığını genişletebileceğini” savunarak, Türkiye’nin “özerk bölgeye daha fazla nüfuz edebileceğini” ifade etmektedir.