Senelerdir 3 beyazdan uzak durulması konusunda uzmanlar açıklama yapmakta. Un, tuz ve Şeker konusunda uyarılarda bulunan uzmanlar son araştırma sonrasında özellikle de küp şeker ve toz şeker konusunda uyarılarda bulundu. TÜBİTAK (118Y515) projesi kapsamında Sakarya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Meral Yurtsever, yapılan araştırma detaylarını paylaştı. Toz şekere, küp şeker ve pudra şekeri üzerinde yapılan araştırmalarda kimi markalarda sağlığa hiç de faydası olmayan gözle görülmeyen zerreciklerin olduğu açıklandı.
İnceleme konusunda açıklama yapan uzman 100 gram şekerde ortalama 20 bin mikroplastik bulduklarını açıklarken, vatandaş ise bu zararlı maddeleri barındıran markaları merakla araştırmaya koyuldu.
Özellikle de artan nüfus ile birlikte atıklar da artmış bulunuyor. bu atıkların en önemlileri ise plastik atıklar olarak biliniyor. Yiyecek maddelerin saklanması için kullanılan plastik maddeler ise içerikleri sebebiyle insan hayatını tehlikeye sokuyor.
13 markaya ait inceleme yapıldı
Uzman ismin açıklamasına göre 13 markada yapılan incelemenin hiç de iç açıcı sonuçlar olmadığı ortaya çıktı. Yurtsever açıklamasında 13 farklı markaya ait toz şeker, 3 markaya ait küp şeker ve 3 markaya ait pudra şekeri incelediğini belirtti. Yapılan inceleme detaylarında ise Nil Red boyama tekniği kullandığını, bu teknikle parçacıkları boyayarak plastik olan parçacıkların belirgin şekilde ışıldama yaparak görünmesini sağladığı belirtildi.
Yapılan açıklama da ise “İncelediğimiz tüm şekerlerin 100 gramında ortalama 20 bin civarı mikroplastik tespit ettik. Burada aslında şöyle de bir durum var; toz şekerler ve pudra şekerleri plastik ambalajlarda satılıyor ama küp şekerler karton kutularda satılıyor. Buna rağmen küp şekerlerdeki mikroplastik varlığı hiç de diğerlerinden aşağı kalır gibi değildi. Bir küp şekerde yaklaşık 550 adet mikroplastik tespit ettik.” denildi.
Şeker ambalajlarından kaynaklı mikroplastik kirliliği olabilir ama üretim süreçlerinin de oldukça önemli olduğunu düşünüyorum. Üretim aşamasında bir plastik karışımı olabilir, proseslerden, kesmeden ya da diğer ekipmanlarla yapılan işlemlerden mikroplastik karışmış olabilir.
Bunların dışında ülkemizdeki şekerler, şeker pancarından üretiliyor ve şeker pancarı depo köklü bitkiler grubunda. Depo köklü bitkilerin topraktaki sadece mikroplastiği değil, diğer toksik olabilecek maddeleri de bünyesine alabildiğini biliyoruz. Hatta toprakta arsenik varsa bu maddenin, mikroplastikleri, bitkinin köküne daha kolay ulaştırabildiğini tespit eden çalışmalar var.” sözleri vatandaşı tedirgin etti.
Özellikle de tek kullanımlık olan çay ve diğer ürünlerde gizli mikroplastiklerin olduğu belirtildi. Karton sanılsa da plastik mikroplastik içeren malzemelerle içilen şekerli çay ile birlikte vücuda milyonlarca gözle görülmez zararlı parçaların girdiği de belirtildi.