Avrupa’nın uzaydaki hedefleri açısından büyük önem taşıyan Ariane 6 roketinden beklenen fırlatma bilgisi sonunda açıklandı. Yeni nesil Ariane 6’nın kilit tedarikçilerinden biri olan ArianeGroup, roketin bu yıl fırlatılmasının mümkün olmadığını doğruladı. Bu nedenle, Ariane 6’nın fırlatılması için biraz daha beklememiz gerekecek.
Alman havacılık ve uzay şirketi OHB’nin yöneticileri, 10 Mayıs tarihinde gerçekleştirilen bir kazanç çağrısı sırasında, uzun bir erteleme sürecinden sonra roketin ilk fırlatışını 2024 yılının başlarında yapmayı planladıklarını duyurdular. Bu arada, Avrupa Uzay Ajansı (ESA) tarafından Jüpiter JUICE misyonunu fırlatmak için kullanılan Ariane 5 roketinin halefi olan Ariane 6’nın çalışmaları hızla ilerliyor.
Geçtiğimiz yıl Avrupa Uzay Ajansı (ESA), 2020 senesi için planlanan Ariane 6’nın ilk fırlatmasının 2023’ün dördüncü çeyreğinde gerçekleşeceğini duyurmuştu. Ancak, roketin parça sağlayıcılarından biri olan üçüncü bir tarafın, bu zaman çizelgesine ilişkin önemli bir güncelleme yaptığı ortaya çıktı. OHB’nin CEO’su Marco Fuchs, şirketin ilk çeyrek mali sonuçlarını sunarken, “Ariane 6 henüz fırlatılmadı, ancak önümüzdeki yılın başlarında fırlatılmasını umuyoruz” açıklamasında bulundu.
Fuchs, görüşme sırasında ayrıca şunları söyledi: “Ariane 6’nın ilk fırlatışını önümüzdeki yılın başlarında göreceğimize olan inancımız giderek artıyor. Bence bir yıldan az bir süre kaldı ve bu, psikolojik olarak büyük bir öneme sahip.” dedi.
Yarışta Avrupa Geride Kalıyor
Ariane 6’nın fırlatılmasında yaşanan gecikmeler, Avrupa’nın uzay endüstrisinde inovasyon konusunda açıkça geride kaldığını gösteriyor. Ariane 6, fırlatma maliyetlerini düşürmek amacıyla tasarlandı; ancak SpaceX’in tamamen yeniden kullanılabilir Starship fırlatma sistemiyle karşılaştırıldığında, Ariane 6 harcanabilir bir roket olacak. Yani Ariane 6, fırlatıldıktan sonra tekrar Dünya’ya dönemeyecek.
Ariane 6’nın sadece uzay, Ay ve Mars faaliyetleri için değil, aynı zamanda Starlink’e rakip bir uydu yıldızı projesi olan AB’nin IRIS² projesinde de kullanılması hedefleniyor. IRIS², 2027 yılına kadar tam kapasiteye ulaşmayı planlayan bir uydu tabanlı internet projesidir. Ancak Ariane 6’nın henüz ilk uçuşunu gerçekleştirmediği göz önüne alındığında, AB’nin bu projede de gecikmelerle karşılaşması bekleniyor.