Araştırmacılar, açlık durumunda olan meyve sineklerini incelediler ve yaşam süreleri üzerindeki etkisini belirlemek için çeşitli deneyler yaptılar. Deneylerde, sineklerin amino asit moleküllerinden yoksun bırakıldığı veya beyinlerinin açlıkla ilişkili bölgelerinin uyarıldığı durumlar simüle edildi. Çalışma sonuçlarına göre, açlık durumu meyve sineklerinin yaşam süresini önemli ölçüde artırıyor. Açlığın sineklerin yaşam süresini uzattığı tespit edildi.
Araştırmanın ortak yazarlarından Scott Pletcher, çalışmayla ilgili olarak şunları söyledi: “Bu çalışma, diyet üzerinde yapılan müdahalelerin yaşam süresini uzatan etkilerini incelemek için uzun yıllar boyunca yapılan araştırmalardan ayrışarak, gerekli olmayabileceğini gösteriyor.”
Araştırmada, yeterli miktarda gıda tüketimi olmadığında bile yaşam süresini uzatan faydaların elde edilebileceği gösterildi. Bilim insanları, meyve sinekleri üzerinde açlık durumunu tetiklemek için çeşitli yöntemler kullandı.
Bir yöntemde bilim insanları, dallı zincirli amino asit (BCAA) moleküllerinin miktarını bir test atıştırmalığına ekledi ve ardından sineklerin mayalı veya şekerli yiyeceklerin bulunduğu bir büfe üzerinden serbestçe beslenmesine izin verdi.
Bilim insanları, düşük dallı zincirli amino asit (BCAA) içeren atıştırmalıklarla beslenen sineklerin, yüksek BCAA içeren atıştırmalıklarla beslenenlere kıyasla büfede şeker yerine daha çok maya tükettiğini keşfetti. Araştırmacılar, sineklerin mayayı şeker yerine tercih etmesinin, ihtiyaç bazlı açlık durumunun bir göstergesi olduğunu açıkladı.
Bu davranışın, BCAA düşük atıştırmalıkların kalori içeriğinden kaynaklanmadığı, çünkü sinekler daha fazla yiyecek ve daha yüksek toplam kalori tükettiği belirlendi. Araştırmacılar ayrıca, ömür boyu düşük BCAA içeren bir diyetle beslenen sineklerin, yüksek BCAA içeren diyetle beslenenlere kıyasla belirgin şekilde daha uzun yaşadığını da buldu.
Daha sonra bilim insanları, açlıkla ilişkili sinir hücrelerini aktive etmek için sinekleri kırmızı ışığa maruz bıraktı. Işık uyarısına maruz kalan sineklerin, maruz kalmayanlardan iki kat daha fazla yiyecek tükettiği tespit edildi. Bu sinekler, kontrol grubundakilere kıyasla önemli ölçüde daha uzun yaşadı.
Araştırmanın ortak yazarı Kristy Weaver, “Sineklerde bir tür doyumsuz açlık yaratmış olabileceğimizi düşünüyoruz ve bu nedenle sinekler daha uzun süre yaşadılar” dedi. Araştırmacılar, çalışmalarını sadece sinekler üzerinde yürütseler de “keşfedilen mekanizmaların açlık dürtülerini düzenlemede diğer türlerde de geçerli olabileceğini umduklarını” belirtti. Araştırmacılar çalışmalarını, “Açlığın yaşam süresini uzatmada yeterli olduğunu göstererek, güdüsel durumların yaşlanmanın belirleyici faktörleri olabileceğini ortaya koydu” şeklinde tamamladı.