Türkiye, nükleer enerji serüveninde bir adım daha ilerleyerek Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nde ilk ünitenin devreye girmesiyle tarihinde ilk kez nükleer enerjiden ürettiği elektriği şebekesine aktardı. Santralin tam kapasite devreye girdiğinde yılda yaklaşık 35 milyar kilovatsaat elektrik üreteceği ve tek başına Türkiye’nin elektrik talebinin yüzde 10’unu karşılayacağı öngörülüyor.
27 Nisan’da taze nükleer yakıtın tesise ulaşmasıyla birlikte “nükleer tesis” statüsü kazanan Akkuyu NGS’nin, 60 yıl boyunca Türkiye’ye üretim yapması hedefleniyor. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, santralin İstanbul’un yüzde 90’lık elektrik ihtiyacını karşılayacak kapasitede olduğunu belirtirken, Sinop’taki kardeşleriyle beraber Türkiye’nin elektrik ihtiyacının neredeyse yüzde 20’sini karşılayacak bir güce kavuşacağını vurguladı.
Nebati ayrıca, Türklerin çoğunlukla çalıştığı ve asıl işin ve büyük işlerin Türk firmaları tarafından gerçekleştirildiği Akkuyu NGS’nin inşa edilmesinde Rusya ile birlikte çalışmanın gurur verici olduğunu ifade etti. Türkiye’nin enerji bağımlılığının azalacağı ve Karadeniz’deki doğal gazla birlikte her türlü enerji ihtiyacını karşılayacak bir yapıya kavuşacağı belirtiliyor.