Afganistan Başkan Yardımcısı Raşid Dostum'a vize vermedi. Vetonun Dostum’un işlediği katliamlar gerekçe gösterilerek yapıldığı belirtiliyor. Bu kaitlamlar, ABD işgali sırasında ve ABD'nin onayıyla gerçekleşmişti.
New York Times'ın haberine göre ABD, Taliban'la mücadelede en önemli müttefiklerinden olan Dostum'a vize vermeyi reddetti. Dostum'un Taliban'la mücadele stratejilerini görüşmek üzere ABD'ye gitmek istediği belirtiliyor.
ABD'nin vize vermeyi reddettiğine dair mesaj Dostum'un ABD ziyaretinden günler önce Afganistan'a ulaştırıldı.
Dostum, verdiği bir röportajda ABD'li yetkililerle Taliban'la mücadele konusunu, BM'de ise kaçakçılık ve uyuşturucu meselesini görüşmek üzere ülkeye gitmek istediğini söylemişti.
Raşid Dostum, vize verilmemesinin sebebini bilmediğini belirterek ABD yönetiminden çok arkadaşı olduğunu ve konuyu onlarla görüşeceğini duyurdu.
ABD Dışişleri Bakanlığı ise konunun gizli olduğu gerekçesiyle açıklama yapmaktan kaçındı. New York Times haberinde veto gerekçesinin Dostum’un işlediği katliamlar olduğunu öne sürdü.