Özbekistan Eğitim Bakanlığı,19 Ağustos'ta bir kararname yayınlayarak ülke bağımsızlığının 25'nci yıldönümü arifesinde Kırgızistan sınırını kapatırken, özel ortaöğretim ve mesleki eğitim kurumlarında güvenlik önlemlerinin arttırılacağını açıkladı.
Bakan Yardımcısı Ümüt Salimov'un imzaladığı kararname ile Özbekistan’daki yüksek ve orta öğretimde görevli personel kendi eğitim kurumlarında gece-gündüz nöbet tutacak.
Kararnamede bu nöbetlerin 20 Ağustos'tan 5 Eylül tarihine kadar uygulanacağı bildirildi. Nöbet tutan personel eğitim kurumlarında tüm olup biteni özel bir defterde kayıt altına alacak.
Azadlık radyosuna konuşan Özbek eğitimciler, yeni güvenlik tedbirlerin nedenleri ile ilgili mantıklı bir açıklama olmadığını kaydetti. Eğitimciler nöbet sırasında kurumlara tanınmayan kimselerin ve araçların sokulmaması talimatının verildiğini bildirdi.
31 Ağustos günü kutlanacak Bağımsızlık Günü dolayısıyla ülke genelinde güvenlik önlemlerini arttırıldı. Son haberlere göre, bu nedenden dolayı Özbekistan Kırgızistan ile sınırlarını kapattı.